Kundeservice   |     Norsk   NOK   |  
Select country
Select language
Logg inn
Behöver du solglasögon, behöver du solkräm! | Cosmopharma (NO)
Produkter

Behöver du solglasögon, behöver du solkräm!


den 1. mars 2011
« Tilbake

Cosmopharmas Solprodukter och After Sun till 20% rabatt till dina kunder i Mars och givetvis 50% rabatt till Dig som konsulent oavsett orderns värde!

Solskyddsfaktor 6, 15 och 25

Fantastiska solprodukter baserade på aloe vera, Kamomill, lavendel och gurka.
Vattenfast
Kylande och lugnande
skydd mot UVA och UVB
antioxidant effekt, vilket förlänger din huds livslängd. Solen är en fri radikal som ständigt jobbar för att föråldra huden snabbare
Art.nr 471, 472, 473

Cosmopharmas After Sun finns med och utan brun-utan sol effekt!
Baserad på: Aloe vera, Kamomill, Lavendel och gurka.
Mycket återfuktande after sun lotion som fungerar som 4 i 1 produkt.
Neutraliserar fria radikaler som ökar när du är mycket i sol. Gör att vi då åldras fortare. Antioxidanter begränsar nedbrytiningsprocessen i huden som fria radiklar skapar.
Rikt innehåll av fuktighet.
Kyler och lugnar ner en stressad hud och begränsar solskadorna. Minimerar risken för att flagna.
Den ena innehåller dessutom en mindre mängd med brun utan sol effekt. Bygger gradvis upp färgen på huden.
Art.nr. 470 och 474

Solinformation:
Varje år drabbas 2000 människor av hudcancer i sverige.
Lika vanligt både hos män och kvinnor.
Det är viktigt att tänka på att ju fler gånger man bränner sig i solen som ung, desto större risk är det att utveckla hudcancer senare i livet.
Det finns olika sorters hudcancer bl a den farliga malignt melanom. 

Vad är malignt melanom?
Hudcancerformen malignt melanom är en av de cancerformer som har ökat mest i Sverige. Man tror att det hänger ihop med att vi semestrar annorlunda nu än för 50 år sedan. Idag åker många på charter till solen och tänker inte på att skydda sig ordentligt. På Kanarieöarna t ex är vintersolen lika stark som svensk högsommarsol. Det kan vara svårt att komma ihåg. Malignt melanom betyder elakartad pigment-tumör. Om cellernas arvsmassa skadas genom t ex ultraviolett strålning kan cellen plötsligt få fel egenskaper och börja dela sig ohämmat. Sjukdomen börjar oftast i ett födelsemärke.

Varför får man malignt melanom?
Huden är vårt största organ och består av 3 lager, överhud, läderhud och underhud.
I överhudens understa skikt, på gränsen till läderhuden, finns pigmentceller, s k melanocyter. De producerar ett brunt färgämne, melanin, vars huvudsakliga uppgift är att skydda mot den ultravioletta strålningen från solen.
När huden utsätts för solljus ökar produktionen av pigmentet melanin.

Huden blir då brunare för att bättre kunna skydda mot solstrålningen. De små mörka fläckar vi har på huden är ansamlingar av många pigmentceller, melanocyter. De kallas födelsemärken, leverfläckar eller nevi.

När man bränner sig av solen kan det uppstå skador i hudens vävnad som på sikt kan leda till malignt melanom. Risken att utveckla melanom är relaterad till hur mycket man solar, dvs ju mer man solar desto större är risken att få melanom. Och risken är ännu större om man bränner sig ofta, framför allt som barn.
 
Kan alla få malignt melanom?
Ja, vem som helst kan drabbas.

De flesta gillar att vara ute när det är soligt och varmt. Det gäller dock att ta det lilla lugna i solen. Kort sagt - sola sakta.

Vilken hudtyp har du?
Alla är vi olika känsliga mot sol. En del blir röda efter bara ett kort tag i solen och andra blir bruna direkt. Vet man vilken hudtyp man har är det ännu enklare att njuta av solen utan att bränna sig. Kolla här nedan och jämför.

Hudtyp 1
Blir lätt röd och aldrig eller sällan brun. Har ljus, känslig hy och ibland fräknar. Ofta ljusblond eller rödhårig.
Rekommendation:
Skydda dig väl mot solen med ljusa, lätta sommarkläder, solglasögon och en solhatt. Komplettera med solskyddskräm med minst faktor 15 på oskyddad hud.

Hudtyp 2
Blir nästan alltid röd och ibland brun. Har ljus hy och ofta blont hår, men även mörkblonda kan ha den här hudtypen.
Rekommendation:
Använd inte mindre än solskyddsfaktor 15 när du vistas i solen. Skydda dig så mycket som möjligt med kläder, solglasögon och något på huvudet.

Hudtyp 3
Blir röd ibland men alltid brun efter ett tag.
Rekommendation:
Börja med korta stunder i solen när huden är ovan, utöka sedan tiden. Använd solskyddsfaktor 15, kläder och solglasögon för att minska risken att bränna dig.

Hudtyp 4
Aldrig röd, alltid brun. Hudtyp 4 är vanlig i länderna kring Medelhavet.
Rekommendation:
Du har ett naturligt bra solskydd. Brun blir du utan att behöva tänka på det. Ska du vara ute längre bör du komplettera med kläder och solskyddsfaktor 15.

Vad är UV-strålar och hur påverkar de oss?
Solens ultravioletta strålning (UV) kan varken ses eller kännas av människor. Det är dessa strålar som gör vår hud brun, men de kan också skada huden och öka risken för hudcancer. UV-strålningen som når jorden består mest av UVA-strålning och bara till en liten del av UVB-strålning.
Man skiljer mellan tre olika typer av UV-strålar: UV-A-strålar, UV-B strålar och UV-C-strålar.

UV-A
UV-A-strålar tränger djupt in i huden och ger den färg genom att öka mängden pigment.
Det är UV-A-strålarna som kan påskynda ålderstecknen i huden (rynkor) och som ökar risken för hudcancer.

UV-B
UV-B-strålningen är den största riskfaktorn, när det gäller hudcancer. Dessutom gör UV-B-strålar huden tjockare och orsakar solsveda och soleksem. UV-B strålningen är kraftigast omkring ekvatorn, där solen står vinkelrätt mot jorden.
UVB-strålning gör att vi bränner oss om vi solar oförsiktigt. Kroppen skyddar sig mot UVB genom att göra det yttersta hudskiktet tjockare. Att förtjocka huden är kroppens viktigaste skydd mot UVB-strålning.

UV-C
Solens farligaste strålar kallas UV-C. Men UV-C absorberas av ozonlagret i atmosfären och når därför inte ned till jordytan. Ozonlagret är fortfarande intakt över Skandinavien.

Så skyddar du dig bäst i solen
   - Undvik middagssolen mellan kl. 12 och 15
   - Sök skugga
   - Använd hatt och ha lätta kläder på dig
   - Använd solcreme

Solkräm förebygger brännskador. Risken för farlig hudcancer ökar om man bränner sig, särskilt om man gör det som barn.

Solkräm med solskyddsfaktor (SPF) 15 är tillräcklig för de allra flesta svenskar. För att få det skydd som siffran anger behöver man använda rikligt med solkräm.

Solskyddsfaktorn anger hur många gånger längre man kan uppehålla sig i solen jämfört med om man inte använder solcreme. Om du normalt kan uppehålla dig i solen i 20 minuter utan solcreme, kan du med SPF15 vistas 300 minuter (5 timmar) i solen - väl att märka under förutsättning att du smörjer in dig tillräckligt.

Observera att brun-utan-sol-creme inte skyddar mot solens UV-strålning. Man kan alltså inte vistas längre tid i solen för att man har använt brun-utan-sol.

Soltips!
Nästan alla gillar att vara ute i solen och njuta av värmen. Och det är ingen som begär att man ska gömma sig inomhus när det är 25 grader varmt och soligt ute. Men det finns bra och dåliga sätt att njuta av solen.
 
Naturen har utrustat oss med olika pigment som gör oss mer eller mindre känsliga för solen. Ta reda på vilken hudtyp du har och utgå från den.
 
Sola sakta! Börja med kläder och hög solskyddsfaktor och trappa ner när du fått lite färg och skydd.
 
Snö reflekterar ca 85% av solen, sand ca 20% och gräs ca 2%. Alltså blir solstrålningen mycket starkare när du åker skidor eller är på stranden än när du klipper gräsmattan. Låt inte dina barn leka oskyddade på stranden.

 
 
Kläder är det absolut bästa skyddet. En keps eller solhatt skyddar ansiktet och huvudet.
 
Ligg inte och pressa i solen i timmar. Särskilt inte mellan 11 och 15 då solen är som starkast. Gör som solvana människor runt Medelhavet - ta siesta i skuggan.
 
Använd inte solskyddskrämer för att förlänga solandet utan som komplement där kläderna inte räcker till: i ansiktet, på händer och fötter.
 
Solskyddskrämen ska vara vattenfast och ha ett fysikaliskt filter (zink- eller titanoxid) med hög skyddsfaktor (minst 15) som skyddar mot både UVA- och UVBstrålar. Fysikaliska filter ger ett bättre skydd eftersom de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen. Smörj ofta och snåla inte, det behövs ett rejält lager för att det ska skydda ordentligt.
 
När huden blivit röd betyder det att den skadats och behöver vila. Då är det viktigt att söka skugga.
 
Skugga är bra. Och skönt. Ungefär 50% av solens strålar når det skuggiga området. Bra att tänka på om man är känslig.
 
Använd solglasögon! UV-strålning i för stora doser kan orsaka skador på hornhinnan, s k snöblindhet eller svetsfläck. UVA-strålning misstänks också orsaka grå starr.
 
På våren är huden extra känslig för UV-strålning eftersom den varit skyddad hela vintern. Njut extra försiktigt av vårsolen.

Barn och sol!
Sol och varmt väder är verkligen härligt att vara ute och leka i. Men det gäller att ta det lilla lugna i solen. Barns hud är mycket tunnare än vuxnas och deras pigmentbildning är inte tillräckligt utvecklad för att skydda mot solens UV-strålar.

Huden glömmer aldrig!
Varje gång du eller ditt barn bränner sig i solen ökar risken att drabbas av hudcancer senare i livet. Och eftersom barns hud är så mycket känsligare än vuxnas, är det särskilt riskfyllt att bränna sig ofta i barn- och ungdomsåren.
Små bebisar ska aldrig vistas i direkt solljus. Särskilt inte första året, då huden är helt ny. Skydda ditt spädbarn noggrant med solhatt och tunna sommarkläder. Ställ barnvagnen i skuggan och ha ett parasoll över picnic-filten. 
Barn ska helt enkelt inte sola för att bli bruna. Men alla gillar ju att vara utomhus när solen skiner, så hur skyddar man barnen på bästa sätt?
 
Kläder
Det bästa solskyddet är att kläder, t ex t-shirt, keps/solhatt och längre shorts.
 
Solkräm
Det är inte bra att täcka ett barn med solskyddskräm utan smörj kräm på hud som inte kan täckas med kläder. Använd solskyddskräm med fysikaliskt solfilter (zink- eller titanoxid) och hög skyddsfaktor (minst 15) som skyddar mot både UVA- och UVBstrålar.
Fysikaliska filter ger ett bättre skydd eftersom de sprider och reflekterar strålarna till skillnad mot kemiska filter som absorberar solstrålningen Smörj rikligt, regelbundet och efter bad.

Barn behöver ljuset men inte UV-strålningen, inte ens för D-vitaminet som bildas i huden av solstrålar. Det räcker gott och väl med den sol som når in i skuggan och den D-vitamin barnen får i sig via maten. 
 
Goda råd om solcremer - gäller för alla märken!
Solskyddsfaktortalet minskar när syre eller bakterier kommer in i flaskan med solskyddskräm. Krämerna har därför en begränsad hållbarhet. Släng krämerna från förra året och köp nya, om du vill vara säker på att krämen har rätt solskyddsfaktor.

Utsätt inte solkrämsflaskan för direkt solljus. Lägg den i en väska eller under en handduk när du har använt den, annars minskar effektiviteten.

Solkrämer som säljs i utlandet kan vara gamla eller innehålla ämnen som barn inte bör använda. Det är säkrast att köpa solkrämerna i Sverige.

Använd gärna en kräm med högre solskyddsfaktor till utsatta områden som axlar, näsa, öron och runt ögonen.

Använd alltid After-Sun...
...
 efter att du solat, eftersom denna typ av kräm tillför huden optimalt med fukt, verkar kylande och lindrar en röd, öm hud. En vanlig bodylotion är inte tillräckligt effektiv.

Fräsch utan sol!
Alla vill vi se fräscha ut, och att vara lite solbrun kan göra att man känner sig piggare och friskare.
UVA-strålarna tränger ner djupt i huden och gör den oelastisk. Dessa skador går inte att reparera med några mirakelkrämer. Men det finns andra sätt att få lite färg på kinderna - utan att riskera hälsan och utan att få "pergamenthud" om några år.
 
Brun-utan-sol
Brun-utan-solprodukter fungerar genom att de färgar in pigmentet i yttersta hudlagret och gör att du ser solbrun ut.
Gör gärna en peeling innan du använder brun-utan-solkräm så slipper du fläckigt resultat.
Var försiktig när du smörjer in dig vid hårfäste och ögonbryn, hjälp till med en tops.
Glöm inte att tvätta händerna efteråt, annars kan du bli brun i handflatorna - inte så snyggt.

Andra tips för en solbränd look:
Det finns härliga bronzing powder att köpa. Ta en stor puderborste och svep några drag över kinderna. Vips så ser du lite "färggladare" ut. Märkesprodukterna är lite dyra, men räcker jättelänge! Du kan dessutom ha på dig dessa puder ute i vanligt solljus utan att du riskerar pigmentförändringar. Lite vanligt rouge piggar också upp vinterbleka ansikten (Cosmopharma har 3 olika att välja mellan).

Om du har bränt dig:
Använd Aloe vera gel (art. 602 eller 603). Känt sen tusentals år sedan, mot brännskador.
Använd ofta och mycket så du får en fin läkning på huden. Aloe vera ökar självläknings processen med 9 gånger snabbare än vad din hud läker själv.

 « Tilbake
Handlekurven er tom.
Nettbutikk
Diverse
© Cosmopharma   |   Kjøpsbetingelser   |   Personvern   |   Cookies   |   Copyright   |   Kontakt   |   Finn nærmeste konsulent